Reisroute / itinerary van onze rondreis door Namibië

In 2017 hebben Ine en ik 3 weken rondgereisd in Namibië. Namibië, waar ligt da? Net boven Zuid-Afrika en ten westen van Botswana. Het is één van de dunst bevolkte landen ter wereld, maar al bij al goed bereisbaar. Wij kozen ervoor om een gigantische 4×4 te huren met een tent on top. In combinatie met de helft van ons reisgezelschap ziet dat er zo uit:

Eerste nacht in de tent op de 4×4

Dit leek ons de beste optie omdat het alternatief dure lodges zijn waar je 150-250 euro per nacht betaalt. De huur van onze wagen inclusief kampeerspullen was 1400 euro voor drie weken. Gemiddeld betaalden we een 25 euro per nacht op een campsite. Hieronder delen we onze reisroute en de highlights van de rondreis door dit ongelooflijke land. Kleine teaser:
’t Is jawdropping schoon en 100% de moeite.

Onze reisroute door Namibië

0: De reis zelf

Wat ons echt bijblijft? De reis zelf.
De eindeloze grindwegen, de mensen, het wildspotten vanuit de 4×4, ’s avonds bbq’en op ons eigen vuurtje,… De ervaring om met z’n tweeën  en een beest van een auto door Afrika te reizen, zal ons altijd bijblijven.

eerste grindwegen

1: Windhoek

De hoofdstad van Namibië. Erg westers, geen highlight.
De enige bestemming in Namibië waar je vanuit Europa op kan vliegen. Ook dé plek om een auto te huren en inkopen te doen voor de rest van de reis. Als dit achter de rug is, wegwezen. Niet omdat het onveilig is, maar in vergelijking met de rest van het land valt dit gewoon dik tegen.

 • Tip: Joe’s Beerhouse: Vleesparadijs van het zuidelijk halfrond. Zowat alle niet bedreigde diersoorten die in Namibië te bewonderen zijn, gooien ze hier op de BBQ. Voelt een beetje als het laatste avondmaal voor de schaarste. 

.

2: Mariental

Eerste keer slapen op de auto.
Een dorpje van niets met een campsite in the middle of nowhere. Een eerste keer de tent uitklappen, vuurtje maken, vleesjes bakken en nu al genieten van al wat nog komen moet. Heerlijk…

 • We sliepen in: Bastion Farmyard: afgelegen en minder gezellige kampplaats waar we de enige gasten waren. Propere badkamer en douche met donkey boiler waren aanwezig. (3,5/5)
 • Tip: Rijdt niet te snel op de eerste grindwegen. Je autobanden zullen het de komende weken nog zwaar te verduren krijgen.

Op weg naar Mariental

3: Fish River Canyon

Een gigantisch gat in de grond. Eerste hoogtepunt van de reis.
De eerste echte highlight van onze reis. Op een uurtje rijden van de campsite verschijnen de eerste roadsigns naar de Fish River Canyon. Volgens onze Lonely Planet de grootste ter wereld, na de Grand Canyon. Daar stopt de vergelijking dan ook. Er was hier gewoon niemand. Nieeeeemaaaand!
Je kan je hier op de rand van de gigantische afgrond zetten en uren genieten van wat het einde van de wereld lijkt.

 • We sliepen in: Gondwana Canyon Roadhouse. Erg leuke campsite met alle voorzieningen en een gezellige bar voor ’s avonds. (4,5/5)
 • Tip: Sta ’s morgens extra vroeg op en loop de heuvel achter de badkamers op. Daarna even uitpuffen en genieten van de view. 

De weg naar de canyon

Fish River Canyon

Fish River Canyon

4. Klein aus vista

Gnoes op de campsite en wilde paarden!
eigenlijk was dit niet meer dan een tussenstop op weg naar Kolmanskop en Lüderitz, maar zoals wel vaker in Namibië zijn de onbeschreven stukken het allermooist. In een prachtig landschap rijden we de campsite binnen, waar we op weg naar onze plek bijna een kudu aanrijden. Terug wakker. Vuurtje maken, lekker eten.

 • We sliepen in: Gondwana Desert Collection Klein Aus: Super mooie campsite. Niet de properste badkamers, maar het uitzicht maakte veel goed. (4/5)
 • Tip: Na enkele tientallen kilometers op de weg naar Kolmanskop even stoppen aan de enige waterhole in de buurt (er staat een klein bordje). Garantie op Oryxen, en een kleine kans om de laatst overgebleven wilde paarden van Afrika te spotten!

Campsite Klein Aus Vista

5: Kolmanskop & Luderitz

Ghost town en gezellig kuststadje
“De Himbagodin”, zo heet de Kiekeboe-strip waardoor deze rare plek al sinds de lagere school in m’n hoofd zat. Niets is wat het lijkt hier. Als een verlaten, en door de woestijn opgepeuzeld dorpje in the middle of nowhere nog niet raar genoeg is, werd het 70 jaar geleden ook nog eens bewoond door diamantgeile Duitsers en hun aanhang (en ja, daar komen al die Duitse dorpsnamen van). De entrance fee is zo goed als gratis en de rondleidingen zijn dat helemaal.

Lüderitz is een gezellig kuststadje zonder meer. Een verademing wel na het soms griezelige Kolmanskop. Perfect voor een goeie seafood lunch en een tankbeurt voor de 4×4.

 • We sliepen in: Tirool Guest farm. Campsite naast een van de mooiste wegen van het land. We waren de enige gasten en hadden ’s avonds een geweldige view. Op niets eigenlijk, maar toch was het geweldig. (4,5/5)
 • Tip: een paar honderd meter nadat je Lüderitz terug buiten rijdt, zie je een wegwijzer naar rechts en een grindpad dat tientallen kilometers doorloopt. Helemaal volgen en je komt in een andere wereld terecht. Maanachtige landschappen, de Atlantische oceaan, honderden flamingo’s en een verlaten vuurtoren.

Tirool Guest Farm

6: Sossusvlei

De woestijn, en wat voor één.
Na een rit door een landschap dat er na elke bocht anders uitziet, en waar we onze eerste wilde zebra’s zagen, komen we eindelijk in de buurt van Sossusvlei in het Namib-Nauklauft National Park. We hadden een campsite net buiten het park geboekt, omdat die een stuk goedkoper was. En met reden goedkoper, want het park opende pas om 9u, waardoor we de instafamous zonsopgang in de woestijn zouden missen. We hebben diezelfde dag nog omgeboekt, en jongens dat was de moeite. Binnenin het park ligt ook het gekste stukje planeet dat wij tot nu toe tegenkwamen. Deadvlei. Een verkalkt stuk aarde midden in de woestijn vol oude verdorde bomen.

 • We sliepen in: Sesriem Campsite. Dik in orde en mooi restaurant en zwembad eraan. Maar je betaalt wel een stuk meer dan Sossus Oasis campsite dat 100m verder maar buiten het park ligt. (4/5)
 • Tip: De weg van de campsite naar de mooie woestijnduinen is een 45min. Om naar Deadvlei te gaan moet je nog een stukje verder. Het laatste stuk is door los zand. Er zijn dure shuttles om je daardoor te loodsen, maar je kan het ook met je eigen wagen doen. Zorg er wel voor dat er voldoende druk uit de banden is, en probeer niet trager dan 20km/u te rijden. Gevolg: Een compleet vals gevoel dat de survivor in jezelf nu echt helemaal los is.

Eerste wilde zebra’s!

Onderweg naar de woestijn

Op weg naar de woestijn

Namib woestijn

Deadvlei

Deadvlei

Dune 45

7: Swakopmund

Verlaten kuststad met enorme Duitse invloed
Swakomund staat in gidsen beschreven als de tweede stad van Namibië en toeristisch centrum. Als je dat verwacht, valt Swakopmund dik tegen. In de plaats vonden we een verlaten kuststad met schimmige koloniale gebouwen die voor een erg speciale sfeer zorgen. Mogelijks kwamen we gewoon buiten het seizoen, maar dan nog smaakte die schnitzel mit kartoffeln best ok. Achteraf gezien was dit voor ons niet meer dan een tussenstop tussen de woestijn en het noordelijke deel van Namibië.

 • We sliepen in: Skeleton Beach Backpackers. Fijne hostel (met echte bedden!!) en vriendelijke eigenaars. Ligt net buiten het centrum van de stad, en naast een gigantisch sportcomplex. (3,5/5)
 • Tip1: In het restaurant op de pier van Swakopmund serveren ze ongelooflijk lekkere seafood gerechten.
 • Tip2: Sandboarden. Stoeltjesliften hebben ze hier niet, dus zelf naar boven stappen dan maar. Leuk om eens gedaan te hebben, zonder meer.
 • Tip3: Een uurtje rijden naar het noorden ligt Cape Cross. Duizenden zeehonden te bewonderen, inclusief lijfgeur.

De weg naar Swakopmund

8: Spitzkoppe

Natuurfenomeen met mooiste campsite van de reis
De Spitzkoppe is een granieten eilandberg in de Namibwoestijn die 700 meter boven het omliggende landschap uitsteekt. De top ligt op zo’n 1800m boven de zeespiegel. Om de Spitzkoppe te bezoeken, moet je een mini nationaal park binnen rijden, waar ook meteen de mooiste campsite van Namibië ligt. De locals hebben rondom het park een 30-tal sites gemaakt met toilet, schaduw en een braai (om vuur te maken). Je mag zelf uitkiezen welke je het mooist vindt, en er zitten ongelooflijke pareltjes bij.

 • We sliepen in: Spitzkoppe Restcamp. een plekje uitkiezen, vuurtje maken, lekker eten en genieten van stilte. Maar echt stilte eh. (5/5)
 • Tip: Wandel net voor de zon onder gaat nog even rond de Spitzkoppe. De zon die wegzakt tussen de rotsen en het prachtige landschap zorgen voor dé ideale dagafsluiter.

9: Twyfelfontein

Prehistorische site en leuk dorpje op de weg
Twyfelfontein staat beschreven als één van de toeristische trekplijsters van Namibië. Dat is het ook echt echt wel, maar je moet de tijd nemen om je even in te lezen over wat er te zien is. De unieke rotsschilderingen zijn pas echt de moeite waard als je de context kent. Anders is het gewoon een middelmatige wandeling met te veel volk onderweg.
Even voorbij de historische site hebben de locals een dorp opgesteld met taferelen die tonen hoe zij vroeger leefden. Wij wilden vooral weten hoe zij nu leven, en we kregen een lokale gids mee die ons meenam naar zijn dorp. Iets wat je niet vaak te zien krijgt omdat dit soort dorpen meestal niet naast de grote wegen liggen.

 • We sliepen in: Madisa Camp. Een erg rustige campsite met grote plaatsen. Er is nergens in de buurt hout aanwezig, enkel samengeperste houtblokjes die erg lang nodig hebben om heet te worden = koude douche na 2u stoken. (4/5)
 • Tip: Vlakbij het dorpje ligt een rivierbedding die in het droogseizoen gebruikt wordt door olifanten. Wij hadden geen geluk, maar ga zeker eens kijken.

Op weg naar het dorp

Lokaal dorpje

Lokale cutie

10: Palmwag

Natuurpark met buitenaardse landschappen
Palmwag ligt in een beschermd natuurpark. Bij het binnen en buiten rijden werd onze koffer gecontroleerd en moesten we alle dierlijke producten ter plekke laten. Al ons vlees en eieren werden in beslag genomen. Wij zagen dit als een tussenstop richting Etosha, maar er zijn groepen toeristen die hier een volledige week verblijven. Het landschap is er ongelooflijk mooi en het zou er vol met wild zitten. Zou, want buiten 1 babygirafje hebben wij hier helemaal niets gezien. Het was wel onze eerste giraf van de reis, dus we waren kinderachtig enthousiast, as it should be.

 • We sliepen in: Palmwag Lodge. Een poepsjieke lodge met gezellige campsites achterin. Je kan dan wel profiteren van 2 zwembaden, een lekker restaurant en barretjes met prachtige zonsondergang. (4/5)
 • Tip: Dit is een dubbele. We hebben op onze campsite een kaartje meegekregen om een DIY jeepsafari te doen. Een begeleide versie kost al snel meer dan 100 euro, dus wij gingen ervoor (inclusief iets te zelfverzekerde blik naar de rijke safaritoeristen). Gevolg: verloren gereden na 1,5km en een volledige dag gevloekt op verschrikkelijk slechte paden. Helemaal uitgeput ’s avonds terug aangekomen en net niet staan roepen tegen die lachende jongen die ons dat kaartje meegaf. Prachtige uitzichten, maar enorm afgezien die dag

Palmwag

Eerste giraf(je)!

11: Olifantsrus Campsite

Eerste campsite in Etosha
Deze campsite ligt vlakbij de ingang van Etosha, het park waar we al de hele reis naar uitkeken. Het is een camping-only site, dus geen rijke patsers met iets te korte safaribroekjes hier. Er is een prachtige waterhole waarbij je vanop twee verdiepingen wild kan spotten.

.

12: Etosha

Dé highlight van onze reis
Voor Etosha werden we blij van elk ademend stukje wild dat we tegenkwamen in Namibië. En achteraf gezien was de volgorde van onze rondreis de enige juiste. Als je start met Etosha, word je vanaf dag één rotverwend met wilde dieren en beleef je gewoon minder plezier aan het wild spotten vanuit de jeep tijdens urenlange ritten.
Wij zijn 4 dagen in het park geweest, en dat is er geen te veel. We sliepen elke nacht op een andere campsite waar je verschillende safari’s kan boeken. Omdat wij het betaalbaar wilden houden, hebben we hier geen gebruik van gemaakt. Je spot ongetwijfeld nog meer wild tijdens zo’n safari, maar wij waren al over the moon happy met wat we op ons eigen en gratis konden ontdekken. Dit is gewoon een uniek stukje planeet waar de indrukwekkendste dieren op aarde samenleven. Na het ontbijt trokken we telkens voor een 5-tal uur het park in. Aangekomen op de volgende campsite, zetten we de tent op, kochten we iets om te eten, en ’s avonds was het opnieuw wild spotten bij de waterhole op de kampplaats.

gezien: olifanten, giraffen, een leeuw, neushoorns, wildebeesten, springbokken, zebra’s, Oryxen, Hyena’s, tientallen volgelsoorten, Impala’s, Kudu’s, Wrattenzwijnen en Jakhalzen.

 • We sliepen in:
  Halali campsite: de mooiste waterhole die we gezien hebben. ’s Avonds met een boek en een lichtje gaan zitten en wachten. (5/5)
  Namutoni camp: erg gezellige campsite met een koloniale site die wat staat te   verloederen. (4/5)

 • Tip: Skip tijdens het rijden in het park geen enkele waterhole. Kijk op Google Maps en op de borden waar ze te vinden zijn. Er is maar één hoofdweg door het park met daarop tientallen waterholes en dus kansen om geweldig wild te spotten. Verrekijker niet vergeten trouwens.

Eerste olifanten in Etosha

De Etosha-vlakte

Gewonde zebra

Olifanten aan de waterhole

.

13: Waterberg

Nationaal park met geweldige views
Als je denkt dat je na Etosha alles gezien hebt, think again. Waterberg National Park ligt  halfweg tussen Etosha en Windhoek. Velen slagen dit over en rijden meteen terug door naar de hoofdstad. Onterecht, want Waterberg biedt natuur en uitzichten die echt uniek zijn. Er is maar één campsite in het park, en die is dik in orde. Propere badkamers en een leuk zwembadje. Wandel ’s avonds zeker naar de lodges en het het bijhorende restaurant. Van daaruit heb je een geweldig uitzicht op het hele park. De avondmenu in het restaurant was ook geweldig goed en de prijzen waren campsite-conform.

 • We sliepen in: Waterberg Plateau Campsite. Top campsite met een geweldig restaurant een paar honderd meter verder. (4,5/5)
 • Tip 1: Op de campsite kan je een begeleide wildsafari te voet boeken voor erg weinig geld. We hebben erg weinig wild gespot, maar alleen al de wandeling bovenop het plateau is echt de moeite. 
 • Tip 2: op een uurtje van Waterberg ligt het Cheetah Conservation Fund. Dit is een NGO die zich vol inzet op de bescherming van de Cheetahs in de regio. Zelfs niet in het wild blijven dit machtige dieren. De tourist shop is wat over the top, maar het werkt. En het geld wordt goed gebruikt. Wie wil er nu geen Cheetah-knuffeltje van 20 euro?

Plateau van Waterberg National Park

Cheetah Conservation Fund

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *