6 boeken om 2018 goed mee te starten

Een voornemen dat jaar na jaar terugkomt is “meer gaan lezen”. Van fictie komt maar weinig in huis, daarvoor heb ik een abonnement lopen bij de vrienden van Netflix. Maar meer dan dat, zijn er ook gewoon te veel onderwerpen waar ik nieuwsgierig naar ben. Vandaar start ik 2018 met het volgende voornemen: elke maand 1 (non-fictie) boek lezen (in mijn geval is dat erg ambitieus). Om de challenge wat meer daadkracht bij te zetten deel ik de eerste 6 op mijn lijstje hier. Suggesties voor de volgende zes zijn meer dan welkom!

The Lean startup – Eric Ries

https://www.bol.com/nl/p/the-lean-startup/1001004011646750/?suggestionType=suggestedsearchThe Lean startup, een klassieker om het jaar mee te starten. Ik las dit boek een aantal jaar geleden voor het eerst. Toen ik de start-up scene was binnengerold en aan mijn eigen projectje aan het werken was. Ik herlees het boek nu vanuit een ander standpunt. Toen was ik aan het ondernemen, deed ik m’n eigen zin, had ik geen andere producten en teams om rekening mee te houden. Vandaag heb ik het geluk nog altijd heel vrij te zijn binnen mijn job, maar is er wel een product en zijn er wel 100 collega’s die ook aan projecten werken. Het verschil om dit boek zowel vanuit entrepreneurial als intrapreneurial standpunt te lezen is ongelofelijk boeiend. Kortom, of je nu je eigen bedrijf wilt starten of je bent binnen je job verantwoordelijk voor innovatieve projecten, dit boek is je ‘bijbel’. Het geeft tonnen tips over hoe je nieuwe dingen test, meet en evalueert.

 

 

Pieter Ballon – De humane stad

Pieter Ballon is dé Belgische referentie op vlak van smart cities. In zijn eerdere boek (Smart Cities) legt Prof. Ballon uit wat een smart city is. Hoe die er in een utopische wereld kan uitzien, maar ook waar het fout kan gaan als we niet opletten.

Dit boek is de opvolger van op “Smart Cities”. De humane stad bestaat uit 30 voorstellen voor een stad op mensenmaat. Hoe kunnen slimme oplossingen, slimme keuzen, slimme nieuwe technologieën ervoor zorgen dat leven in de stad op een duurzame en aangename manier kan verder duren? Wat met mobiliteit in de stad? Wat doen we met alle datastromen in een stad? Hoe gaan we wonen? Het boek wilt een leidraad vormen voor beleidsmakers die met het oog op de verkiezingen van oktober 2018 plannen en partijprogramma’s samenstellen.

 

The future of Retail – Jorg Snoeck & Pauline Neerman

https://www.bol.com/nl/p/the-future-of-shopping/9200000080554303/?suggestionType=typedsearchNadat Pieter Ballon me vertelt waar steden naartoe gaan, hoop ik dat Jorg Snoeck en Pauline Neerman me interessante inzichten kunnen geven over de toekomst van retail. Hoe winkelen we in we in pakweg 2030? Dat e-commerce de winkels in de straat niet gaat doen verdwijnen is ondertussen wel duidelijk. Maar hoe wilt de omnichannel klant van vandaag en die van morgen dan geserviced worden? Men roept al jaren dat winkels voor beleving moeten zorgen, maar waar gaat dat concreet naartoe? Ik ben trouwens zeer benieuwd naar de ondertitel van het boek “waar iedereen retailer is” en ontdek graag snel wat ze daar mee bedoelen.

 

 

 

Nudge – Richard Thaler

https://www.bol.com/nl/p/nudge/9200000035690414/?suggestionType=featured_product&suggestedFor=nudgi&originalSearchContext=media_all&originalSection=mainHoe overheden, marketeers en bedrijven ons gedrag kunnen beïnvloeden en onze keuzes kunnen sturen. De schrijver, Richard Thaler kreeg er de Nobelprijs economie voor. Ik vind het ‘speciaal’ om een Nobelprijs te geven aan een man die omschrijft hoe we allemaal dagelijks te mindf*cken zijn. Maar dat alles heeft me wel meer dan nieuwsgierig gemaakt naar het boek. En oké, ik ben niet heilig, een beetje achtergrondkennis over het beïnvloeden van keuzes (als het dan toch van Nobelprijs niveau is) kan nooit kwaad.

 

 

Making things happen – Scott Berkun

Dit boek gaat hopelijk rechtstreeks bruikbaar zijn in mijn professioneel leven. De kaft en recensies beloven een toepasbaar, praktisch boek vol real-life voorbeelden over project management. Een onderwerp waarover niet meteen veel sexy literatuur bestaat, maar dit zou de uitzondering moeten zijn. En ik moet eerlijk toegeven dat de hoge nutsfactor en beperkte sexyness factor van het onderwerp ervoor zorgen dat het het boek is op dit lijstje waar ik het minst naar uitkijk. Iemand die het gelezen heeft?

 

 

Comment la France a tué ses villes – Olivier Razemon

Dit moet er eerst uit: “wat een afgrijslijk lelijke kaft!”, maar dat geheel terzijde. Het boek werd me aangeraden door mijn teamlead. Helaas enkel beschikbaar in het Frans, maar er werd me beloofd dat het de moeite zou zijn om even door de taalbarrière heen te bijten.

Ok, de inhoud dan. Het boek verteld over hoe het beleid in Frankrijk stadscentra en lokale handel kapotmaakt en wat voor impact dat heeft op de leefbaarheid van zo’n steden. Maar ook op jobcreatie, leegstand en mobiliteit. Dit boek sluit perfect aan bij waar ik met Joyn dagdagelijks mee bezig ben. Ik maak voor dit boek dan ook graag de stap uit mijn comfortzone waag me aan het Frans.

 

 

Wish me luck met de challenge, maar vooral ook leesplezier. Zoals eerder al gezegd ben ik heel benieuwd naar jullie tips voor de overige 6 maanden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *