3 healthcare innovaties die zorg brengen naar de meest afgesloten plekken ter wereld

 

Drones leveren medicijnen en bloed

In Rwanda (sinds oktober 2016) en binnenkort ook in Tanzania (vanaf begin 2018) hebben de overheden in samenwerking met Zipline een drone-netwerk opgezet voor het verdelen van bloed en medicijnen. Het netwerk heeft een nationale dekking en brengt levensreddende middelen op de meest afgelegen plaatsen.

“In een afgelegen ziekenhuis word een meisje geboren via een keizersnee. Haar moeder heeft dringend een bloedtransfusie nodig. De 2 zakken bloed die werden toegediend in het lokale hospitaal, bleken na 10 minuten al onvoldoende te zijn. Met 1 telefoontje of zelfs SMS kunnen de dokters het verdeelcentrum van Zipline alarmeren. Bijna onmiddellijk wordt een noodpakket klaargemaakt. 7 units rode bloedcellen, 4 units plasma en 3 units bloedplaatjes worden in één pakket, binnen het half uur, per drone geleverd. Dat was meer bloed dan de vrouw op dat moment in haar lichaam had en genoeg om haar leven te redden.”

De technologie van Zipline bestaat uit een klein zelfvliegend toestel dat bestand is tegen extreme weersomstandigheden. De gemiddelde levering duurt minder dan 30 min en de vliegtuigjes halen een snelheden tot 110km/u. Op die manier kunnen degelijks mensen in kritieke situaties gered worden, maar kunnen ook minder courante medicijnen op afgelegen plekken afgeleverd worden.

 

Chirurgische training zonder grenzen.

Proximie is Londense start-up onder leiding van dokter Nadine Hachach-Haram die een oplossing ontwikkelde waarmee chirurgen vanop afstand een operatie kunnen begeleiden. Onderstaand fragment geeft een korte intro:

Deze technologie, bewees zijn nut al in verschillende settings. In een afgelegen dorp in Peru bijvoorbeeld, werd de technologie gebruikt ter ondersteuning van operaties bij kindjes met een hazenlip. Het dorp had een klein lokaal ziekenhuis met één chirurg die verantwoordelijk was voor alle operaties in het ziekenhuis. Maar ze was niet opgeleid om hazenlippen te herstellen. Het project bracht haar in contact met een gespecialiseerde chirurg uit California, die haar via de technologie, stap per stap begeleide bij de operaties. Na een paar maanden had de Peruviaanse chirurge de techniek volledig onder de knie en kon ze 30% meer operaties uitoefenen met minder complicaties.

 

De kracht van informatie

Project Loon van Google X had niet als hoofddoel om een impact te hebben op gezondheidszorg. Maar de ballonnen die toegang tot het internet faciliteren in de meest afgelegen gebieden ter wereld geven toegang tot een enorme hoeveelheid informatie over gezondheid en preventie. Denk hierbij niet alleen aan opleidingen voor medisch en paramedisch personeel, maar ook boodschappen gericht aan de ganse bevolking over voorbehoedsmiddelen of over de impact van sanitaire hygiëne bij bijvoorbeeld een cholera-uitbraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *